Како изабрати средњу школу ?

Уколико још увек не знате коју средњу школу да упишете, постоји начин да вам се помогне. Најбоље би било да средњу школу одаберете према афинитетима, односно сколностима и интересовањима.

Следећи начин да дођете до најбољег избора школе јесте и елиминација. У зависности од тога које средње школе постоје у месту у којем би наставили школовање, најбоље би било да класификујете све школе по томе којој врсти припадају – гимназије, стручне школе или уметничке.

Гимназија је средња школа у којој се пружа шире опште образовање. Постоје смерови у гимназији, као што су природно-математички, општи или друштвени који ближе одређују области које ће ученици изучавати током четири године, али гимназија пре свега нуди опште образовање које може бити корисно за ученике који намеравају да наставе школовање после средње школе.

Стручне средње школе представљају најбољи избор за оне који су се већ одлучили за одређену професију којом желе да се баве и за коју могу добити довољно знања у средњој школи. Поред тога, знање које добију током средње школе може им бити добра основа за даље образовање на факултетима или вишим школама у тој области.

Уметничке средње школе намењене су онима који имају посебне таленте за неку врсту уметности. За уписивање ових средњих школа постоје посебни услови:

Ако се одлучите за неку уметничку средњу школу, треба да знате да се у тим школама полаже и посебан пријемни испит, који се одржава пре завршног испита, на којима се вреднује таленат и знање из области у којој желе да наставе даље школовање.

INFORMATOR 2014 nova naslovna

Прва етапа елиминације јесте да одредите у којој групи школа би могла да припада жељена школа и елиминишете остале две групе. Након тога, проверити које школе постоје и које спадају у одабрану групу школа, а после следи финални, а уједно и најтежи део избора. Kада дођете до мањег броја школа које су ушле у ужи избор, требало би да обратите пажњу на то шта та школа нуди – који предмети се похађају, која је перспектива након завршетка, како за запошљавање тако и за упис на факултет или вишу школу. У овом тренутку долази до изражаја склоност ка одређеним предметима, односно одбојност ка другим, према чему ћете одредити и која школа је најбољи избор.